Budowa kolagenu bazuje w pierwszej kolejności na dość nietypowym w porównaniu do innego rodzaju białek organizmu człowieka składzie aminokwasów połączonych ze sobą w włókna. Kolagen zawiera głównie zwiększone ilości glicyny i proliny oraz dodatkowo dwa inne rodzaje aminokwasów formowane podczas procesu translacji enzymatycznej z proliny i lizyny. Organizm do ukończenia około dwudziestego piątego roku życia samoczynnie wytwarza białko kolagenowe. Z czasem ta umiejętność zanika w zawiązku z czym zaczynają pojawiać się pierwsze ubytki kolagenu, których rezultatem jest złe funkcjonowanie organizmu i powstawanie nieuniknionych oznak starzenia się skóry.
Do menu można wprowadzić nie jedynie świeże ryby morskie ale także galarety wołowe, wieprzowe jak również owocowe. Dla wzmocnienia włókien kolagenowych można również wykorzystywać produkty o podwyższonej zawartości witaminy C, A oraz E. Należą do nich dla przykładu żurawina, owoce cytrusowe, chili, marchew, buraki, dynia, migdały, orzechy oraz oleje roślinne.